1. Poprawia proces kiszenia

Specjalistyczny preparat do zakiszania kukurydzy i innych pasz objętościowych podlegających ryzyku wtórnej fermentacji. Zawiera szczep bakterii heterofermentatywnej Lactobacillus buchneri efektywnie poprawiającej proces kiszenia i wydłużającej stabilność tlenową kiszonki.

2. Opóźnia proces zagrzewania kiszonki

Zastosowany MICROSILE STABILIZATOR opóźnia proces zagrzewania się kiszonki po wybieraniu z pryzmy lub silosu. Szczep bakterii fermentacji mlekowej Lactobacillus buchneri ma zdolność do syntezy 1,2-propandiolu i kwasu propionowego – związków hamujących rozwój grzybów w kiszonce.

Efekty stosowania

N

Zwiększenie stabilności tlenowej kiszonki i opóźnione ryzyko jej wtórnej fermentacji

N

Większa wartość pokarmowa kiszonki

N

Hamowanie rozwoju pleśni i drożdży w kiszonce

Skład

5

Lactobacillus buchneri 3*1010 j.t.k. /1g preparatu

5

Liczba bakterii na 1 g zakiszanego surowca wynosi 300 000 j.t.k.

Dawka

Inokulant w proszku do stosowania w postaci roztworu wodnego:
500g na 25-50 litrów czystej wody.
Bardzo dobra rozpuszczalność w wodzie.

Preparaty (zakiszacze) z linii Microsile można łączyć ze sobą w celu wprowadzenia do zakiszanego surowca pożądanej bakterii w proporcji: 500g Microsile + 500g Microsile Stabilizator – dawka na 100 ton kiszonki. Cel: do bogatego składu Microsile wprowadzamy Lactobacillus buchneri z Microsile Stabilizator.

Co nas wyróżnia na tle konkurencji?

  • 100 % Lactobacillus buchneri w wysokiej koncentracji – 300 tys. jtk/1g kiszonki
  • Bardzo dobra rozpuszczalność
  • Wysokie efekty stosowania
  • Ekonomiczny i prosty w stosowaniu.