1. Poprawia proces kiszenia

Specjalistyczny preparat do zakiszania całych roślin kukurydzy i innych pasz objętościowych podlegających ryzyku wtórnej fermentacji. Zawiera szczep bakterii heterofermentatywnej Lactobacillus buchneri efektywnie poprawiającej proces kiszenia i wydłużającej stabilność tlenową kiszonki.

2. Opóźnia proces zagrzewania kiszonki

Zastosowany MICROSILE STABILIZATOR opóźnia proces zagrzewania się kiszonki po wybieraniu z pryzmy lub silosu. Szczep bakterii fermentacji mlekowej Lactobacillus buchneri ma zdolność do syntezy 1,2-propandiolu i kwasu propionowego – związków hamujących rozwój drożdży i pleśni w kiszonce.

EFEKTY STOSOWANIA

N

Zwiększenie stabilności tlenowej kiszonki i opóźnione ryzyko jej wtórnej fermentacji

N

Większa wartość pokarmowa kiszonki

N

Lactobacillus buchneri produkuje związek energetyczny glikol propylenowy, który zwiększa energię w kiszonce

N

Hamowanie rozwoju pleśni i drożdży w kiszonce

SKŁAD

N

Lactobacillus buchneri 3*10 10 j.t.k. /1g preparatu

N

Liczba bakterii na 1 g zakiszanego surowca wynosi 300 000 j.t.k.

Dawka

Inokulant w proszku do stosowania w postaci roztworu wodnego:
500g na 25-50 litrów czystej wody. Bardzo dobra rozpuszczalność w wodzie.

Ilość zastosowanej wody zależy od wydajności aplikatora i sposobu rozprowadzania roztworu z bakteriami.

 

Zastosowanie:

Preparaty (zakiszacze) z linii Microsile można łączyć ze sobą w celu wprowadzenia do zakiszanego surowca pożądanej bakterii w proporcji: 500g Microsile + 500g Microsile Stabilizator – dawka na 100 ton kiszonki. Cel: do bogatego składu Microsile wprowadzamy Lactobacillus buchneri z Microsile Stabilizator.

Co nas wyróżnia na tle konkurencji?

  • Lactobacillus buchneri w wysokiej koncentracji – 300 tys. jtk/1g kiszonki
  • Bardzo dobra rozpuszczalność
  • Wysokie efekty stosowania
  • Ekonomiczny i prosty w stosowaniu.